Op zoek naar een front-end developer in Den Bosch?

Neem contact op keyboard_arrow_right

Wat doet een front-end developer

Een frontend developer is een webdeveloper die zich voornamelijk richt op de voorkant van website / (web) applicaties.

De frontend van een website of applicatie bestaat uit alles waarmee een gebruiker de interactie aan gaat. Denk hierbij aan de knoppen of aan een contactformulier op een website. Ook is een frontend developer voor de look and feel van een website of applicatie. Hierbij zijn kleurgebruik, typografie en compositie belangrijke onderdelen.

Front-end vs backend

Een backend developer is versntwoordelijk voor de code die op de webserver draait. Vaak bouwen backend developers se koppeling tussen een database en de genruikersinterface. Dit doen zij door middel van een API (application programming interface). De data vanuit een database wordt vaak in een JSON structuur beschikbaar gemaakt waarmee de frontend verder kan werken.

De front-end developer

De frontend developer consumeert de API in zij applicatie. De jSON data vanuit de API wordt omgezet in een gebruikersinterface. Wanneer de gebruiker van de website of applicatie veranderingen aanbrengt in de JSON data is de frontend developer verantwoordelijk deze updates aan de backend door te geven. Ook dit doen zij door dezelfde API aan te spreken maar een ander endpoint aan te roepen.

Front-end vs full stack

Een full stack developer neemt zowel de taak van de frontend als de backend developer op zich. Een full stack developer is dus verantwoordelijk voor het gehele ontwikkelproces en de architectuur die bij het ontwikkelen van websites en/of applicaties.

Front-end frameworks

Frontend developers maken graag gebruik van bestaande frameworks. Een framework werkt als basis van de applicatie en bevat enkele bouwstenen waarmee de developer eenvoudig kan werken. Veel standaard processen zijn in deze frameworks gestandaardiseerd waardoor ontwikkeltijd afneemt en de kwaliteit van de frontend vergoot wordt.

De bekendste frontend frameworks zijn op dit moment React (ontwikkeld door Facebook, Angular (Google) en Vue.js (voormalig Google ontwikkelaar). Deze frameworks staan alle drie bekend om hun “reactivity”.

Reactivity betekent dat een gebruikersinterface zichzelf aanpast op veranderingen binnen de datastructuur (state). Omdat de state centraal wordt bijgehouden kan een website of applicatie op een overzichtelijke en betrouwbare manier worden aangepast. Daarnaast speelt snelheid een belangrijke rol binnen dit type frontend frameworks. Omdat de interface zichzelf aanpast is er geen server nodig om de pagina te herladen. Dit zorgt voor een prettigere ervaring voor de gebruiker.

Ha, ik ben Dennis

Heb je een front-end developer nodig? Stuur me een e-mail, misschien kan ik iets voor je betekenen.

Neem contact op keyboard_arrow_right
mouse expand_more